Vitamin C Shaklee
Vitamin C Shaklee
Vitamin C Shaklee ~
**********************************************************************************
Salam ceria semua... Mulakan hari anda
dengan senyuman... :-). Kali ni nak cerita tentang Vitamin C Shaklee
iaitu Sustained Release Vita-C 500mg.
Apakah Vitamin C?
Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik
atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh
manusia dan beberapa spesies haiwan tertentu, dan juga merupakan salah satu dari
jenis-jenis vitamin utama. Dalam keperluan organisme hidup, askorbat adalah
sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu menjaga badan
manusia melawan tekanan oksidatif. Ia juga merupakan co-factor dalam
sekurang-kurangnya 8 tindak balas enzim, termasuk tindak balas sintesis beberapa
jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab simptom kegagalan penerimaan Vitamin C
seperti penyakit kancing gigi.
Tubuh kita sering
kehilangan vitamin C. Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg adalah Vitamin C
dengan pelepasan berperingkat iaitu dapat membantu dalam menyalurkan Vitamin C
secara berterusan jam demi jam. Itulah keistimewaan yang terdapat pada
Vitamin C Shaklee..
Apakah fungsi Vitamin
C?
-
Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat.
-
Pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting.
-
Untuk metabolisma asid folik, tairosin, dan phenylalanine.
-
Boleh mengurangkan gejala penyakit asma.
-
Mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.
-
Meningkatkan penyerapan zat besi.
-
Bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, olehyang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.
-
Mengurangkan "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan "high-density lipoproteins" (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .
-
Agen dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.
Apakah
Akibat Kekurangan Vitamin C?
-
Lemah badan
-
Sakit-sakit dan sengal badan
-
Bengkak gusi
-
Hidung berdarah
-
Scurvy (pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah; gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).
-
Anemia
Siapakah
yang perlukan Vitamin C?
-
Perokok (kerana Vitamin C dapat membersihkan darah dari logam berat dan mengelakkan buah pinggang rosak).
-
Penghidap Darah Tinggi (kerana Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat).
-
Orang yang stress kerana ia boleh memusnahkan Vitamin C dalam badan.
-
Orang yang mengalami gusi/hidung berdarah.
-
Orang yang tidak makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
-
Selsema kerana Vitamin C meningkatkan antibodi badan.
Sumber-sumber Vitamin C
-
Buah-buahan (buah beri, buah-buahan sitrus, avocado, black currants, anggur, lemon, mempelam, oren, betik, nenas, strawberri)
-
Sayur-sayuran (sayuran hijau, asparagus, sawi hijau, kacang peas hijau, bayam, kobis bunga, kubis,bawang, tomato dan selada air)
-
Sumber haiwan (hati anak lembu, hati lembu, tiram, telur ikan kod, hati ayam dll)
Info
:
Vitamin C mengurai dalam keadaan tertentu,
terutamanya ketika memasak makanan. Tumpuan Vitamin C dalam pelbagai bahan
makanan beransur berkurangan seimbang dengan suhu tempat simpanannya, jadi
pemasakan boleh mengurangkan kira-kira 60% kandungan Vitamin C dalam
sayur-sayuran kerana pemusnahan enzim mendadak yang lebih menjadi sekitar takat
didih. Makin lama memasak, makin banyak juga vitamin yang hilang, begitu juga
dengan bekas makanan buatan tembaga yang memangkin. Satu lagi punca kehilangan
vitamin C dalam makanan adalah larut lesap, iaitu vitamin yang larut air melarut
dalam air masakan, kemudian dibuang tanpa gunanya. Bagaimanapun, vitamin C tidak
melarut lesap dalam semua sayuran pada kadar yang sama; kajian menunjukkan
bahawa brokoli kelihatan lebih mampu mengekalkan lebih banyak vitamin C
berbanding jenis sayur yang lain. Kajian juga menunjukkan bahawa buah-buahan
yang yang baru dipetik tidak kehilangan nutrien penting apabila disimpan dalam
peti sejuk selama beberapa hari. - wikipedia-credit
Hubungi saya untuk mendapatkan Maklumat Lanjut, Konsultasi Percuma dsb....
Jangan Lupa Hubungi Saya
Ya.....
HASHEENA-0128844580
FB : hasheenabeevi
FB : hasheenabeevi
emel : hasheena73@gmail.com
Saya adalah pengedar Shaklee yang sah di Sarawak (SID 869586). Melakukan penghantaran ke seluruh negara/Indonesia/Brunai melalui pos laju. Berminat boleh hubungi saya di 0128844580/0178541176 atau email di hasheena73@gmail.com Konsultansi percuma sepanjang bergelar pelanggan Sheena E Shop House. ********************************************************************************** Mahu Jadi Ahli Shaklee? Jangan Tunggu Lagi. Jadi Ahli, Jaga Kesihatan, Tambah Pendapatan. Hubungi saya untuk menjadi rakan seperjuangan di Shaklee
Online form powered by 123ContactForm.com | Report abuse
Catat Ulasan
SAYA WAKIL SAH SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTER SARIKEI SARAWAK. SHEENA 012-8844580 ATAU EMAIL SAYA DI hasheena73@gmail.com