LANGKAH-LANGKAH URUSKAN SUSU IBU
LANGKAH-LANGKAH URUSKAN SUSU IBU
Langkah-langkah yang saya 
tulis disini adalah berdasarkan buku-buku, artikel-artikel & blog-blog cara 
panduan menyusu & mengurus susu yang telah dibaca dan kemudian saya 
praktikkan secara 'try&error' terlebih dahulu.  Saya telah mengamalkan 
langkah-langkah ini selama saya menyusu badan sepenuhnya.
 
dibekukan.
Jika untuk bekukan terus;
SELEPAS DISEJUKKAN DALAM PETI AIS MINIMUM 
1/2JAM
Sekiranya Untuk Bayi Menyusu· Susu sejuk yang cair,- tuang ke dalam botol susu minum, rendam seketika dlm air panas hingga tahap
suam yg sesuai untuk bayi. (titikkan sikit kat tangan sebelum bagi kat baby).
 ·   
Susu yang tidak habis diminum dalam 
tempoh 1jam tidak boleh ulang minum atau di simpan dalam peti ais
semula.
Sekiranya Untuk Beku (simpanan/stok)· Simpan lebihan susu yang tidak bercampur dengan lebihan susu yang telah diminum oleh bayi ke dalam
botol simpan @ plastik khas
 ·   Guna botol simpan / 
plastik – boleh isi ikut berapa auns baby minum @ isi penuh botol (perlu tinggal 
ruang 
kosong dalam ½ inci sebab susu beku akan mengembang.
 ·   Labelkan tarikh susu 
dipam, masa dan berapa auns@ml. Kalau hantar kat pengasuh tambah nama.
 
  
1. PAM SUSU IBU-SETIAP BREAST SELAMA 
10MIN
(Perah guna tangan, pam 
manual / bateri / elektrik (double / single pam)
·   Susu yg baru di pam / 
perah boleh bertahan pada suhu bilik Max. 4jam. 
·   Susu perahan boleh 
diberi terus kpd bayi atau di simpan dlm peti sejuk /disejukkan dalam cooler 
bag
berisi ice pack (4 ice pack tahan 12jam untuk tampung 6-8 biji botol susu simpan)
(ice pack boleh diulang pakai selama 1 tahun. Bekukan ice pack Min.8 jam sebelum guna)
berisi ice pack (4 ice pack tahan 12jam untuk tampung 6-8 biji botol susu simpan)
(ice pack boleh diulang pakai selama 1 tahun. Bekukan ice pack Min.8 jam sebelum guna)
·   Simpan susu perahan 
dalam ice box pun boleh. Isi dengan ais kiub banyak-banyak
 Cara 
terbaik - tuang susu yang diperah ikut keperluan bayi ke dalam botol susu minum. 
Lebihan susu
dalam botol susu simpan disimpan dlm peti sejuk bahagian bawah untuk dijadikan stok untuk keesokan
hari @ Untuk Bayi
dalam botol susu simpan disimpan dlm peti sejuk bahagian bawah untuk dijadikan stok untuk keesokan
hari @ Untuk Bayi
2. SEJUKKAN 
SUSU 
(peti sejuk bhgn bawah – 
Max.48jam=2hari)
1.     Dalam tempoh 48jam, susu 
perahan perlu diguna untuk bekalan anak keesokan hari@ 
pundibekukan.
Jika untuk bekukan terus;
2.   Susu perlu disejukkan Min. 1/2 
jam sebelum dibekukan @ dicampur ke dalam botol simpan   
      berisi separuh susu beku. 
Sekiranya Untuk Bayi Menyusu· Susu sejuk yang cair,- tuang ke dalam botol susu minum, rendam seketika dlm air panas hingga tahap
suam yg sesuai untuk bayi. (titikkan sikit kat tangan sebelum bagi kat baby).
semula.
Sekiranya Untuk Beku (simpanan/stok)· Simpan lebihan susu yang tidak bercampur dengan lebihan susu yang telah diminum oleh bayi ke dalam
botol simpan @ plastik khas
kosong dalam ½ inci sebab susu beku akan mengembang.
3. PANDUAN BEKUKAN SUSU 
(peti sejuk-bahagian 
atas)
a)   Peti sejuk 1 pintu – Max. 2 minggu
b)   Peti sejuk 2 pinti – Max. 3 bulan
c)   Deep Freezer – Max. 6 bulan
d)   Bawa susu beku dalam 
perjalanan – Susun susu beku dalam cooler box hingga 2/4 cooler box. 
 
      Tambah kiub ais selang selikan dengan garam sebanyak 
mungkin. (garam agen pembeku yg terbaik). 
Untuk perjalanan jauh lebih 2 jam & sebagai langkah keselamatan, periksa susu beku setiap 2-3jam sekali. Buang ais cair & tambah garam & ais.
Untuk perjalanan jauh lebih 2 jam & sebagai langkah keselamatan, periksa susu beku setiap 2-3jam sekali. Buang ais cair & tambah garam & ais.
**PERINGATAN- 
susu beku cair tak boleh dibekukan 
kembali sebab antibody dalam susu ibu dah hilang.
e)    Bila dah dibekukan, sebahagian antibodi dah 
hilang sebab nak lawan bakteria semasa dalam proses 
pembekuan. tapi jauh lebih baik daripada susu tepung. Sebab susu tepung takde antibodi.
pembekuan. tapi jauh lebih baik daripada susu tepung. Sebab susu tepung takde antibodi.
f)    Sekiranya susu telah dicairkan – susu tersebut perlu 
dihabiskan dalam tempoh 24jam.
4.CAIRKAN SUSU IBU 
(Perlu digunakan dalam tempoh 
24jam-simpan dibahagian peti sejuk bawah)
a)   Ambil stok yang paling lama/terawal yang 
dibekukan.
b)   Lalukan bawah pili air sehingga susu mencair. Memang bazir 
air. Sesekali bolehla.
                                           @
c)   Lalukan sekejap bawah pili air sampai susu cair sikit je. 
Letakkan dalam bekas berisi air dan simpan  
    dalam peti sejuk bhgn bawah semalaman. Esok pagi dah boleh 
isi dalam botol minum anak ikut berapa auns yang bayi perlukan. simpan botol 
susu minum balik dalam peti ais bawah. Bila nak guna amik je sebotol dulu dan 
rendam dalam air panas. Susu beku yang dah cair kena 
guna dalam tempoh 24jam.
d)   Kalau tak nak isikan dalam setiap botol minum susu pun 
boleh. Esoknye bawak je stok botol susu simpan / plastik simpan yg dah cair pegi 
umah pengasuh. Isi botol2 susu / plastik susu dalam cooler bag siap dengan ice 
pack yg tahan 12jam.
e)  Dalam tempoh 24 jam susu cair baby tak sentuh lagi, Susu tu 
boleh campur dalam makanan baby, bagi adik beradik dia, mandikan baby, siram 
pokok bunga, paling akhir kalau sanggup boleh minum..rasa lebih kurang air nasi 
je. Kalau Putting luka sapukan dengan air susu, puting cepat 
baik.
***KERJA-KERJA ISI SUSU PERLU DILAKUKAN 
DENGAN PANTAS SUPAYA SUHU SEJUK SUSU TIDAK BERKURANG DENGAN 
CEPAT.




Catat Ulasan
SAYA WAKIL SAH SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTER SARIKEI SARAWAK. SHEENA 012-8844580 ATAU EMAIL SAYA DI hasheena73@gmail.com